Ringsymfonie

1 – Das Rheingold 2 – Die Walküre 3 – Siegfried 4 – Götterdämmerung downloads

 
Gebeurtenissen tussen Das Rheingold en Die Walküre
Gefascineerd door de verschijning van Erda zoekt Wotan haar op en krijgt negen dochters bij haar. Dit zijn de Walküren, luidruchtige oorlogsgodinnen, die op vliegende paarden slagvelden afstruinen, op zoek naar gevallen helden. Deze helden zullen een leger vormen dat het Walhalla zal verdedigen. Wotans lievelingsdochter is Brünnhilde, de titelheldin uit de tweede opera.

Daarnaast vindt Wotan ook nog tijd om bij een aardse vrouw een tweeling te verwekken: broer en zus Siegmund en Sieglinde. Op jonge leeftijd worden de kinderen van elkaar gescheiden. Moeder overlijdt, dochter wordt gevangengenomen door een clan waar, eenmaal volwassen, zij wordt uitgehuwelijkt aan Hunding. Wotan zelf voedt de jonge Siegmund op tot iemand die door de maatschappij is uitgekotst en geleerd heeft tegen het establishment aan te schoppen. Daarna verdwijnt Wotan uit het leven van zijn zoon, in de hoop dat de jongen ooit de ring voor hem zal bemachtigen.

Deel 2 – DIE WALKÜRE

Aan het begin van Die Walküre is Siegmund op de vlucht en vindt een schuilplaats in het huis van Sieglinde, zonder te weten dat zij zijn zus is. Sieglinde is ongelukkig getrouwd met Hunding. Beiden voelen zich tot elkaar aangetrokken en bezingen hoe winter en lente elkaar als een broer en zus vinden.

Dan wijst Sieglinde Siegmund op een zwaard dat tijdens haar huwelijksfeest door een vreemde oude man met een ooglapje in de boom is gestoken. Dit was haar vader Wotan, maar ze herkende hem niet. Tot op heden heeft niemand het zwaard uit de boom weten te trekken, maar vandaag lukt het Siegmund. Broer en zus vallen in elkaars armen en maken die nacht een kind.

Ondertussen krijgt Brünnhilde van Wotan de opdracht om Siegmund te beschermen in de komende strijd met Sieglindes man, die behoorlijk ontstemd is. Brünnhilde juicht van vreugde, want dit zijn de klusjes waar zij als Walküre voor leeft.

Dan verschijnt Wotans vrouw Fricka ten tonele. Zij is godin van het huwelijk en eist dat Siegmund, die zowel overspel als incest heeft gepleegd, gedood moet worden. Tegen haar logica kan Wotan niet op en daarom geeft hij Brünnhilde een nieuwe opdracht: niet Siegmund, maar Hunding moet gered worden.

Brünnhilde accepteert de nieuwe opdracht met tegenzin. Maar als puntje bij paaltje komt wordt zij gegrepen door de pure liefde tussen Siegmund en Sieglinde en besluit alsnog Siegmund te beschermen. Maar dan grijpt Wotan zelf in, vernietigt Siegmunds nieuwe zwaard met een bliksemschicht en laat zijn zoon doden door Hunding. Brünnhilde vlucht met Sieglinde en met de stukken van het gebroken zwaard.

Ondertussen verzamelen de acht Walküren-zusters van Brünnhilde zich luid zingend op de rots.

Brünnhilde voegt zich bij hen en stuurt de zwangere Sieglinde met de stukken van het zwaard het woud in, waar Fafner ligt te slapen. Daar zal Wotan niet komen.

Ondertussen heeft Wotan nu ook de rots bereikt, jaagt de acht andere Walküren weg en legt Brünnhilde een straf op vanwege haar ongehoorzaamheid: hij ontneemt haar haar goddelijkheid en zal haar in slaap leggen, zodat de eerste de beste man die haar vindt haar mag hebben. Brünnhilde bedingt een betere straf, want uiteindelijk heeft ze gedaan wat Wotan eigenlijk wilde, maar wat hij niet mocht van zijn vrouw. Daarom wil ze door een haag van vuur omringd worden, zodat alleen een dappere held haar kan vinden. Wotan roept de vuurgod Loge op om die muur van vuur aan te leggen.

Als laatste in deze opera horen we het motief van het noodlot. Dit motief bestaat uit drie noten en komt in alle opera’s voor. Wanneer dit motief klinkt betekent dat dat de gebeurtenissen een wending zullen nemen. Om dit te verklanken moduleert dit motief en zitten we vanaf de derde noot in een andere toonsoort. Echter, hier aan het eind van Die Walküre zal Brünnhilde zeker nog 16 tot 20 jaar moeten slapen; haar lot staat als het ware in de wacht. Dit komt tot uiting doordat het motief op deze plek in het verhaal nu níet moduleert.


 
Het motief, hier gespeeld zonder harmonie.
 
Elders in de Ring moduleert dit motief.
 
Op deze plek in de Ring moduleert het echter niet.
Er moet eerst een nieuwe generatie opgroeien
voordat de gebeurtenissen zich verder kunnen ontwikkelen.

 

1 – Das Rheingold 2 – Die Walküre 3 – Siegfried 4 – Götterdämmerung downloads