Ali Groen - Dirigent

Ali Groen werd geboren in Leeuwarden in 1957. Toen ze elf jaar was begon zij haar hobostudie bij Jan Harshagen. Nadat zij in haar geboorteplaats het gymnasium had doorlopen, ging zij hobo studeren aan het Amsterdams Conservatorium bij Cees van der Kraan. In 1979 haalde zij haar diploma Orkestspel. Daarna studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jan Spronk en behaalde in 1986 het diploma Uitvoerend Musicus.

Vanaf 1978 was zij achtereenvolgens als hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 1991 zag zij zich, door een chronische rugblessure, genoodzaakt een punt te zetten achter haar orkestloopbaan. Sindsdien legt zij zich toe op lesgeven en dirigeren. Sinds 1986 is zij leraar hobo en ensembleleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Momenteel is zij dirigent van de blazersensembles Windkracht 10 en het Atheneum Blazers Consort, met leden van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium, van het kamerorkest Flehite Sinfonietta te Amersfoort, en van de en van het symfonische blaasorkest Nieuw Geluid te Den Haag. Zij was dirigent van de harmonieorkesten Excelsior De Lier, TAVENU Loosduinen, Valkenburg’s Harmonie en de Amsterdamse Tram Harmonie.

Haar werkzaamheden als dirigent brachten haar onder andere in België, Engeland, Schotland, Denemarken, Duitsland, Spanje, Roemenië en Tsjechië. Als gastdirigent was zij in Nederland werkzaam bij onder andere het Ricciotti Ensemble, het Brabants Kamerorkest Musica Ducis, het symfonieorkest van de AVO-school van het Koninklijk Conservatorium, het symfonieorkest Bellitoni te Den Haag, het Amersfoorts Jeugd Orkest, het VU Kamerorkest, de Philharmonie te Amsterdam, en het Viotta Jeugd Kamerorkest (Den Haag). In Leiden dirigeerde zij in 2010 tijdens de “Scratch”-dagen Handels “Messiah” met koor en orkest van meer dan 1000 personen, en in 2011 het Requiem van Mozart.

Van 2001 tot 2005 was zij studieleider van de blazers van het Nationaal Jeugd Orkest. In deze functie dirigeerde zij verschillende orkesten en ensembles tijdens de Internationale NJO Summer Academy. Als blazersrepetitor werkte zij met het Gustav Mahler Jugendorchester, het European Union Youth Orchestra, het Wereld Jeugd Orkest, het Spaans Nationaal Jeugd Orkest (JONDE), Die Junge Deutsche Philharmonie, het Jeugd Orkest Nederland, studentenorkesten (NSO, NESKO, VU-orkest, Krashna) en vele andere orkesten.

Ali Groen wordt regelmatig gevraagd als gastdocent bij (zomer)cursussen, en als jurylid bij (blazers)concoursen, in binnen- en buitenland.