Komend programma

23 november 2019

Dvorák Legenden
Bruch vioolconcert nr 1*
Poulenc Sinfoniëtta

*Sedna Heitzman, viool
Ali Groen, dirigent

Dorpskerk
Arnhemseweg 75
Leusden-zuid

 

Dirigent verzacht afscheid van Flehite met haar favoriete muziek

Na ruim twee decennia neemt dirigent Ali Groen afscheid van Flehite Sinfonietta. Om haar ‘vaarwel’ te verzachten, koos Ali drie van haar favoriete werken uit: het melodieuze Sinfonietta van Poulenc, de sprookjesachtige Legenden van Dvorak en het wereldberoemde Eerste vioolconcert van Bruch.

Sedna Heizman, jong viooltalent en leerling aan het Haags conservatorium, soleert in het eerste en meest bekende vioolconcert van Max Bruch. Een echt feestje voor Ali want zij geniet bijzonder van het werken met jonge en getalenteerde musici. Ali heeft bovendien een speciale band met dit stuk omdat het op de b-kant van haar eerste elpee stond. Overigens was Bruch waarschijnlijk niet zo blij met de geschiedenis van zijn vioolconcert. Toen hij eens krap bij kas zat, deed hij de royalties voor een habbekrats van de hand. Het vioolconcert werd een doorslaand succes, maar Bruch kon daar helaas de vruchten niet van plukken.

Dvorak, de componist die aan de keukentafel componeerde, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Van hem speelt Flehite de Legenden. De componist schreef in 1881 een collectie van tien pianoduetten, maar arrangeerde hetzelfde jaar het werk al voor kamerorkest. In die georkestreerde versie komt het sprookjesachtige karakter van de muziek nog meer naar voren en wordt de luisteraar verleid tot het maken van levendige voorstellingen van de verklankte legenden.

De grootste verrassing is de vrij onbekende Sinfonietta van Poulenc, een energiek en meeslepend stuk. Waar Dvorak pure romantiek is, houdt Poulenc de lijnen strak, maar de tonaliteit is rijk en zeer herkenbaar van Poulenc.

Flehite Sinfonietta bereidt een feestelijk afscheidsconcert voor waarbij in de pauze geproost zal worden op nog veel mooie muzikale jaren. Want Ali Groen gaat na haar afscheid nog zeker niet achter de geraniums zitten. Wie haar opvolgt bij Flehite Sinfonietta is nog niet bekend. In december zijn er proefrepetities met een aantal kandidaten. Maar eerst vieren Ali en het orkest de vele goede jaren van muzikaal plezier die zij met elkaar gehad hebben.

Zaterdag 23 november om 20:00 uur: Ali’s favorieten, Dorpskerk, Arnhemseweg 75, Leusden.

Zaal open om 19:30 uur, kaarten 20 euro, voor 65+ 15 euro, < 12 jaar: gratis.